Становище на СРСНПБ – област Силистра

0
685

Становище по дебата за промяна на датата за началото на учебната година от областната организация на СРСНПБ – Силистра

Областната организация на СРСНПБ – Силистра изразява отрицателно становище учебната година да започва на дата преди 15 септември. Аргументите ни за това са:

  1. Трудности при стартиране на новата учебна година: отписване и записване на ученици / има непрекъснато движение на ученици /.
  2. Много от семействата в рисковите общности са на сезонна работа в други населени места. Това ще доведе до неявяване на ученици от 1 септември, отсъствия, спиране на семейни помощи за деца, трудност при формиране на паралелки и групи.
  3. Провеждането на допълнителни обучения по предмети, компенсиране на дефицити след края на учебните занятия на прогимназиален етап приключва около 20 юли. Ако до около 15 август учителите са на работа: кога ще почиват и възстановяват след поредната тежка година; не е възможно да използват полагаемия си отпуск.
  4. Температурите в края на август и началото на септември са високи. Повечето учебни сгради са разположени така, че да улавят слънчевата топлина и не са оборудвани за охлаждане.
  5. Август месец е традиционно отпускарски за всички браншове, семействата са на почивка и кога родителите ще мислят за подготовка на децата си за училище; през месец август ще трябва да се провеждат и родителските срещи, когато хората са в отпуск и почиват.
  6. Тази стъпка е свързана и с промяна на много нормативни актове в системата на ПУО.
  7. В професионалните гимназии през месец юли се провеждат производствени практики и работа в реална среда за учениците в дуална форма на обучение. Приключването на старата учебна година, почти ще се слее с подготовката на новата. Учителите, които са ангажирани с тези практики, учителите които са ангажирани с план приема и ръководството на училището почти няма да имат възможност за пълноценна почивка след тежката учебна година.
  8. Промяната на датата за начало на учебната година ще се отрази ли на спортните училища, които по принцип започват на 01.09.? Да не пропускаме факта че състезанията за учебната година по спортен календар приключват около 31.07 – 8.08.

Денка Михайлова
Председател на общинската и областната структура на СРСНПБ – Силистра