Дейности в СРСНПБ през седмицата 27.03. – 31.03.2023 година

0
211

През седмицата в няколко области имаше сигнали за взривни вещество в училищата. Реакцията на директорите беше адекватна и отговорна, въпреки липсата на национална концепция за реакция при подобни ситуации. В националните медии директори представиха позицията си, както и предложиха път за разрешаване на подобни казуси.

28.03.2023 година – по покана на Министъра на образованието, в Резиденция „Бояна“ се проведе среща за обсъждане на необходимост от промяна в учебните планове. Срещата бе под патронажа на г-н Румен Радев – президент на България. Бяха поканени автори на учебници, представители на академичните средни, БАН, висшите учебни заведения, както и на социалните партньори.


СРСНПБ е партньор по проект „ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ“, финансиран с подкрепата на програма „Еразъм+“. Проектът стартира през 2022 год. от издателство Др. Джоузеф Раабе – Словакия с участници от шест партньорски организации от Словакия, България и Чешка република. В периода 28.03.2023 г. – 31.03.2023 г. Петя Йосифова и д-р Катерина Василева взеха участие във втората работна среща в гр. Прага, Чехия. Нейният фокус беше върху представянето на окончателната версия на първия интелектуален продукт от проекта – Наръчник “Лидерска академия”. В допълнение към представянето на наръчника, съвместно се планира разработването, внедряването и тестването на втория интелектуален
резултат – онлайн платформа Лидерска академия.

В Прага е едно от двете Държавни български училища зад граница. През седмицата то навърши 75 години. По този повод, от името на СРСНПБ Петя Йосифова и д-р Катерина Василева поднесоха на директора на училището Мария Тосикова – член на СРСНПБ, поздравителен адрес и икона.

Над 80 директори и заместник-директори на образователни институции от областите Стара Загора и Сливен, членове на СРСНПБ, на работна среща с г-жа Пенка Иванова, директор Дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН, адвокат Янко Янков и г-н Диян Стаматов, председател на СРСНПБ . Директорите от област Сливен проведоха събрание и сформираха своя Областна структура, за подсилване на професионалните сплотявания на СРСНПБ

Photo by Amy Hirschi on Unsplash