Учителите искат с 30% по-високи заплати, голяма е липсата на преподаватели

0
505

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учители, така за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните управления на образованието. За това настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Причините са две. Едната е, че сме в началото на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде увеличението, направено през 2022 г. Това създава притеснения за хората до каква степен ще се задържат в образованието“, каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов в студиото на „България сутрин“.
Увеличението миналата година е било на два пъти – 12,3 и 5%, средно 17%, припомни Стаматов.
„Това желание звучи сюрреалистично, но пък управляващите в страната ни трябва да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и трябва да гледаме основните битови казуси. Нашите колеги в Унгария се надяват на сериозно увеличение, за да достигнат до около 2000 евро“, коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му управляващите трябва сериозно да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да обърнат внимание на важните неща.

„Те нищо не правят, ходят на работа, говорят, и никакъв резултат“, категоричен е Стаматов. Според него няма кой да предложи увеличение с 20%.

Гледайте целия разговор в предаването „България сутрин“ по България Он Еър във видеото.