През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в средното образование с 30 процента

0
2063

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30 процента – за учители, за работещите в Министерството на образованието и науката (МОН), и в Регионалните управления на образованието (РУО). Това каза в интервю за БТА Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Той представи очакванията си за 2023 г., които са свързани с по-добро образование на учениците в страната ни.

„Едно от най-важните неща, което трябва да продължи, като желание, надежда и очаквания, е за увеличаването на учителските заплати, защото те в момента са добри, но трябва да се поддържа и занапред тенденцията за 125 процента средна заплата в образователната ни система“, заяви Стаматов. Той отбеляза, че аналогична е ситуацията и в Унгария, където с много висок темп се предвижда увеличаване на заплатите на учителите, за да достигнат те 2000 евро.

„Нашите заплати в момента, въпреки че са високи, реално стартовата учителска заплата е 750 евро. Това означава, че много средства трябва да бъдат заложени, за да достигнем европейските стандарти, защото се очаква преминаване към еврото през следващата година“, обясни председателят на СРСНПБ. Той отбеляза, че това увеличение е необходимо, „за да не се окаже, че отново сме на дъното на възнагражденията в Европейския съюз с нашите учителски заплати“.  

Цялото интервю четете на bta.bg.