В-к „СЕГА“: Депутатите се захващат с мандатността на училищните директори

"В провинцията стават безчинства - какво значи директор да позволи да се прави вино в училището?", попитаха от "Възраждане"

0
413

Автор: Силвия Георгиева, в-к „Сега“

Снимка: Илияна Кирилова

Старата и доста щекотлива тема за мандатността на директорите отново излиза на дневен ред. Този път тя стигна и до депутатите, които започнаха разглеждането й в парламентарната просветна комисия, обсъждайки проект на „Възраждане“ за промяна на училищния закон. Дискусиите, стартирали доста емоционално, ще продължат идната сряда, когато се очаква народните представители да вземат решение да подкрепят или отхвърлят на първо четене законопроекта. По всичко изглежда обаче, че той има шансове да бъде придвижен напред. ДПС заяви, че се отнася положително към мандатността, от ДБ по принцип подкрепят за тази стъпка, от ПП също неведнъж са коментирали, че е добре да има отчетност за училищните началници. От ГЕРБ засега не са посочили позицията си, а от БСП пък, макар да не смятат, че мандатността е панацея, заявиха, че подкрепят други текстове от предложения проект.

„Възраждане“ предлага въвеждане на 5-годишен мандат за директорите, като след изтичането му те да имат възможност за неограничен брой мандати. Всеки следващ мандат обаче следва да защитават чрез конкурс. „Има блестящи примери за директори, но има и такива, които са феодализиирали училищата. Затова търсим балансиран подход. Предлагаме в комсииите по избор на директорите да има и представители на педагогическия съвет, за да се чуе обратната връзка от учителите“, обясни Димитър Пашев от „Възраждане“. В момента в тях има представители на общината, на РУО и на обществения съвет в училището.

Най-остро реагираха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Председателят Диян Стаматов заяви, че директорите са силно засегнати от законопроекта, който определят за „голям гаф“ и който според тях има политически привкус. „Преди да бъде приет, училищният закон бе дебатиран с гилдията много дълго време. Сега един учител внася мандатност за директорите, само за една длъжност от всички педагогически специалисти. Това е изключително красноречива дискирминация“, заяви той. По думите му забързаното въвеждане на мандатност ще доведе до хаос в системата, освен това така предложен, законопроектът не отговаря на редица въпроси – как ще става назначаването на директорите, кой ще оценява дали мандатът им е бил успешен, мандатността ще касае ли сега действащите директори, как тя ще се синхронизира с Кодекса на труда и т.н. Според него не е ясно как ще се въведе мандатност в малките населени места, където изобщо няма желаещи да стават директори.

„Защо трябва да бъде сменен човек, за когото държавата е внесла толкова голям ресурс и който си върши отлично работата. Ирена стана много добър директор след много труд и учене, но ако беше сменена на 5-тата година, най-вероятно нямаше да бъде толкова добър директор“, посочи Стаматов по адрес на депутата от БСП Ирена Анастасова, която бе директор на 125 училище в столицата. „Ясно е, че е въпрос на време да има мандатност. Много е вкусно всички да гласувате мандатност. Гласоподавателите сигурно ще ви кажат: „Перфектно“, но това би довело до пълен безпорядък и много серизни казуси в цялата система. Това не е промяната, от която се нуждае българското образование“, посочи още той.

Цялата статия прочетете на segabg.com.