Становище на СУ „Христо Г. Данов“, гр. Пловдив

0
441

Начало на учебната година на 15.09 е традиция, свързана разбира се със селскостопанските задачи, които днес не са ангажимент на съвременното семейство, но аз съм си традиционалист. Традициите са ни съхранили във вековете като общност. Реално няма пречка да започнем и на 01.09, но има няколко съображения:

1. Графикът на учебното време и приема за 22-23 година; ДЗИ – август и поправителните сесии и т.н.;

2. Как ще се изпозва този резерв около 10 учебни дни – за какво? Би било добре да е разпределно във времето за ваканции;

3. Температурите са високи, а сградите ни с южно изложение – до 30.06 е ад /нашето училище не е санирано и още повече страдаме от високите температури/;

4. Имаме професионални паралелки и в тях практиките са до 15.07. Няма реално време за отпуската на педагозите или почивката им ще е неефективна. Ще се пренатовари гилдията, най-вече професионалното образование. Изисква се сериозно и смислено разместване на графика на учебното време и ангажиментите ни.

В общи линии е това, но аз пак си оставам традиционалист. Не вярвам, че изтеглянето на началото на учебното време ще доведе до разтоварване на напрежението в системата, ако не е съпроводено с адекватни мерки – почивките в хода на учебната година /нека не броим събота и неделя за ваканция/; изпитванията /НВО,ДЗИ/; приемите; ремонтите. Последните са решение на директора и все пак изискват време /технологично/, за да се случат.

Гергана Аврамова
Директор