АОБР и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритети

0
706

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритети. Срещата е част от поредицата дискусии, които представителите на четирите работодателски организации, членове на АОБР (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), организират с партиите и коалициите, за които социологическите агенции предвиждат участие в следващия парламент. От страна на БТПП в срещата участваха Цветан Симеонов – председател на БТПП, и Васил Тодоров – главен секретар.

Основа на обсъждането бяха приоритетите на АОБР за 2021 г., като работодателските организации поставиха акцент на запазването на съществуващия данъчен и пенсионен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, промяна на такса битови отпадъци чрез въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране и интегриране на пазара с европейския и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на политиките за човешки ресурси, вкл. продължаване на реформите в образованието и подобряване на регулациите за привличане на квалифициране работници от трети страни.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че коалиция ГЕРБ-СДС е поставила основен фокус върху възстановяването на нормалния политически диалог и създаването на икономика от следващо поколение, с по-висока добавена стойност. „Благодаря на АОБР за добрата работа през последните четири години и то не само в НСТС. Ще разчитаме на вас, за да реализираме заедно миксът от политики, който ще е насочен към образование и наука, иновации и икономика на знанието. В програмата ни сме записали, че няма да пипаме данъчния модел, ще работим за привличане на част от талантливите българи, работещи зад граница и ще сме основен катализатор за дигитализацията на бизнеса. Водени от новите приоритети обаче не трябва да забравяме и старите такива, които все още не са доведени до край, а такива са реформите в енергетиката, ВиК сектора, транспортната инфраструктура и образованието“, допълни още Томислав Дончев.

По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, ако коалицията успее да направи следващо правителство Министерство на икономиката ще продължи да съгласува всички важни за бизнеса решения с работодателските организации. Той гарантира, че държавата ще компенсира енергоинтензивните индустрии, като реализирането на мярката е само въпрос на време.

По отношение на политиките за човешки ресурси Деница Сачева потвърди, че няма различия в приоритети на коалицията и тези на АОБР. „В програмата предвиждаме обвързване на социалните помощи със заетост, като считаме че това е голяма възможност за осигуряване на близо 160 000 души работна ръка за българската икономика. Както и повече услуги и възможности за работа за хората с увреждания“, каза още Деница Сачева.

На срещата бяха коментирани още възможностите за подкрепа на бизнеса, които дава Плана за възстановяване и устойчивост, развитие на капиталовия пазар, възможностите важни стратегически проекти на държавата да се финансират чрез набиране на капитал през БФБ, улесняването на достъпа до участие в обществени поръчки и други.

Източник: infobusiness.bcci.bg