Нов общински колективен трудов договор в Бургас

0
1657

Точно на Еньовден кметът на Бургас Димитър Николов, представители на работодателските организации и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия общински Колективен трудов договор в системата на образованието. СРСНПБ бе представен от Весела Иванова – областен председател и член на УС и Надежда Радева- общински председател община Бургас.
В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения в условията на делегирани бюджети и самоуправление.
Според новия КТД се запазват всички социални придобивки на работещите в системата на образованието. Освен това, се отпуска допълнителен 5-дневен платен годишен отпуск за всички учители в детските градини, с което се изравняват с платения годишен отпуск на училищните педагози.
Кметът изрази задоволство от отличните постижения тази година на бургаското образование и сподели, че това е и сферата, в която бюджетът не е ощетен от пандемията и това ще позволи да се направят значителни инфраструктурни подобрения това лято.
На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на образованието в Бургас, визията за модерни учебни заведения и начините за привличане на все повече млади хора към професията.