Катерина Василева: Трябва да намерим баланс между тревогата и отговорността

0
984

Както обикновено на 15 септември българските училища ще отворят вратите си за началото на новата учебна година. Тази година обаче тържествата няма да са за всички, а в ученическата раница, редом с тетрадките и учебниците, ще бъдат маската и дезинфектантът. Всички се питат дали годината ще завърши присъствено, както ще започне за повечето учители и ученици. За предизвикателствата и необичайното начало на новата учебна годинаразговаряме с Катерина Василева – общински председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на ОУ „Екзарх Антим I”.

– Предстоящата учебна година ще е предизвикателство за всички – учители, ученици, родители. Всеки ще трябва да направи компромис в името на това да бъде опазено здравето на децата, а едновременно с това те да получат качествено образование. Очаквате ли, че всяка от страните ще подходи с нужното разбиране, след като родителски организации подеха кампании за онлайн обучение?

– Очаквам да има както взаимно разбиране сред всички заинтересовани страни, така и осъзнаване на ангажираността и отговорностите, които поемат. Разбирам тревогите на родителите по отношение на риска от зараза с COVID-19 – това са тревоги и за педагогическите специалисти, работниците и служителите в системата на училищното образование. Важно е да бъде отбелязано, че рискът от зараза е навсякъде около нас, в нашите ежедневни дейности и активности. В този смисъл считам, че по пътя на диалога и позитивната комуникация трябва да се намери балансът между тревогата и отговорността за здравето на всички от една страна, а от друга – необходимостта от учене, работа и живот в условията на продължаваща пандемична обстановка. Кампаниите на родителите за обучение в електронна среда от разстояние – т.нар. онлайн обучение, от една страна потвърждават предпазливостта и отговорността, с които те подхождат за опазване здравето на децата си, а от друга са предизвикателство за системата на училищното образование, тъй като изискват промени в нормативни актове и ресурси: човешки и финансови, за да се осигури онлайн преподаване и учене. Освен това се забелязва, че към момента част от родителите поставят знак за равенство между дистанционна форма на обучение и обучение от разстояние в електронна среда. Дълбоко се надявам всички заинтересовани страни да подходят с нужното разбиране с премерен риск.

Прочетете цялото интервю на u4avplovdiv.com