Диян Стаматов: Направихме революционна крачка, учителите заслужават аплодисменти

0
1050

Няма да има нулева година, учениците са натрупали достатъчно знания и оценки

От: Стела Маринова
Източник: www.monitor.bg

Кризата доведе до положително използване на новите технологии и занапред“, казва в интервю за „Монитор“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-то СУ.

– Г-н Стаматов, в понеделник стартира дистанционното обучение на учениците. Какви са първите отзиви от страна на децата, учителите и родителите, имали ли са проблеми?

– За мен преминаването към елементи на дистанционна форма на обучение е голям успех, защото в реално време голяма група учители е в директна комуникация със своите ученици. Те влизат в семействата им чрез онлайн платформите. В училищата, които са започнали своята подготовка преди настоящата криза и работят с платформи на Microsoft или Google, не съществува проблем в този момент. При тях имаше засилен интерес от страна на ученици, родители, както и добра комуникация с педагозите. Проблем имаше само при училища, които разчитаха на „Школо” или „Уча. се”, тъй като платформите спряха при едновременното включване на голям брой потребители към тях. Първите дни се забелязват и слабите места, недостатъците на отделните участници, но това е съвсем естествено. Само за 24 часа трябваше да преминем от пълно училище с ученици към празно и влизаме на всички учители в семействата. Това е революционна крачка, която нямаше да се случи, ако си я бяхме поставили като задача. Родителите щяха да бъдат против, учениците щяха да кажат, че им навлизаме в пространството, а учителите, че не са готови. Случващото се в момента е невероятен успех на всички участници. Педагозите показват, че не са компютърно неграмотни, както се представяше в обществото. Те имат увереността, че могат да дискутират с учениците теми на електронна основа. Голяма част от образователните ресурси имат мултивъзможности, които позволяват на учителите да използват презентации, по които целият клас да работи групово. Направените крачки ще се използват и след края на кризата.
От МОН вече изпратиха и паролите, и инструкциите за работа с Microsoft Teams. Тази платформа е полезна за училища, които не са работили с дигитални платформи. Школата, които вече работят с такива, не е необходимо да преминават на друга, тъй като те имат подобни характеристики и допълнителни приложения.

– Какви ще са последиците от този начин на работа, как ще се отрази на образователната система?
– Направената крачка към различни елементи на дигитализация съвсем естествено ще доведе до последваща работа с други ресурси. Подобен обмен на образователна информация, какъвто имаше през последните 4-5 дни, не се е случвал отдавна. Учителите и директорите са били на теоретични обучения, но те са с различен характер. В създалата се критична ситуация те много бързо трябваше да стигнат на практични ресурси, за да се почувстват по-уверени в действията си. Без съмнение с всеки изминал ден използването на различните онлайн платформи ще става с много по-голяма лекота и за ученици, и за педагози, и за родители. Децата също помагат. В електронното пространство диалогът е нещо нормално, няма водещ, който да казва на останалите какво да правят. Кризата доведе до положително използване на новите технологии и дигитализацията на образованието у нас. Тази крачка напред без съмнение ще дойде до по-силно развитие на всички възможности за учениците, отколкото изоставане, за каквото се говори в момента. След като кризата приключи, в 119-о няма да има грипна ваканция, когато такава бъде обявена. Още на следващия ден ще преминаваме на дистанционно обучение.
-Какво трябва да се промени, за да няма отново срив в някоя от платформите?
-Смятам, че е разумно всички да не влизат по едно и също време. Не е необходимо всички да стартират учебния ден в 9 ч. и да чакат часът да приключи в 9:40 ч. Това е спецификата на дистанционните елементи на обучение, платформите дават възможност да се влиза в тях по различно време, включително и във вечерните часове. Така няма опасност от подобен срив. Ако следващите дни отново се влиза по едно и също време, проблемът ще продължи, защото платформите не могат да устоят на толкова голям натиск. Всеки клас има своите Viber и Messenger групи, електронните пощи – тези електронни ресурси спомагат за онлайн индиректна връзка с учениците и за изпращане на голям брой съобщения по едно и също време. Тези варианти за комуникация също могат да бъдат използвани.

– Всички предмети ли се изучават дистанционно, какво се случва с физическото възпитание, по което също има определен хорариум?

– Учителите по физическо, които работят при мен, са предложили на учениците изпълнението на няколко практически задачи у дома, които да заснемат и след това да изпратят в групата на класа. Това се отнася и до другите технически предмети – изобразително изкуство, предприемачество, музика. Те също са с практическа насоченост. Когато правих инструктажа за работа, предложих на колегите да бъдат максимално гъвкави и да излязат от рамката, която са следвали през годините. По изобразително изкуство децата рисуваха онлайн неодушевен предмет (ваза), по музика бяха споделили аудиофайл, върху който пяха от дистанция. Истината е, че на голяма част от учениците им е два пъти по-интересно, докато на родителите им е два пъти по-трудно, защото се сблъскват с приложения, които не са си представяли, че съществуват. Това е една от най-големите революционни стъпки от последните години. Въпреки съпротивата се усеща увереност у всички участници – педагози, ученици, родители. Поради тази причина аплодисментите, които учителите трябва да получат в момента, са заслужени.

– При по-малките ученици се разчита най-вече на контрол и помощ в ученето от страна на родителите. Те обаче трудно могат да се разкъсат между обучението на децата си и собствената си работа. Има ли опасност това да се превърне в проблем и част от децата да не могат да изпълнят поставените им задачи?

– Ролята на родителите при дистанционното обучение до трети-четвърти клас е много важна. Те трябва да върнат изпълненото домашно, да контролират учебния процес. Ако родителите работят и не могат да укажат необходимата подкрепа, това може да се случи във вечерните часове. Дистанционните елементи позволяват всичко да не се извършва в реално време. Задачите остават във виртуалното пространство и ученикът може да ги види в присъствието на родител, когато той се върне у дома. Не е необходимо поставеното домашно в електронното пространство да се осъществи веднага. Това трябва да се случи в даден часови интервал и подкрепата от страна на родителите може да бъде по различно време. Дисциплинираността и самоорганизацията са много важни за всички класове. Ако в класната стая ученикът казва, че си е забравил домашното или не го е написал, при онлайн платформите има часовник, който отмерва колко време ти остава до дадено задание.

– За всички учители, включили се в онлайн обучението, денят се води работен. Какво се случва с непедагогическия персонал ?

– В електронното пространство учителите работят повече, отколкото в реалните си учебни часове, защото отделят повече време да подготвят онлайн урока, да проверят поставените домашни. Голяма част от непедагогическия персонал е в платен отпуск – портиери, хигиенистки, домакини, библиотекари. Счетоводителят и касиерът са на работа дистанционно, защото трябва да отидат до банките. Хората, които имат платен отпуск, е най-разумно да го използват сега, защото учебните заведения най-вероятно ще работят и през лятото – за учебни занимания, допълнителна подкрепа на учениците или подготовка за ремонти дейности. По-голямата част от непедагогическия персонал има около 30 дни отпуска, които са достатъчни, за да се преодолее кризата в момента. Ако се стигне до ситуация, в която тези дни са изчерпани, може да се мисли и за неплатен отпуск.

– Заговори се за скъсяване на пролетната ваканция и удължаване на тази или следващата година, за уроци през уикенда. Кой е най-подходящият вариант?

– Най-голямата полза от създалата се ситуация бе преминаването в дистанционна форма на обучение. При нея обаче няма как да се говори за еднаквост при преподаването на нов материал. Може да се използват ресурси за затвърждаване на изученото, но за т.нар. наваксване на учебния материал – неговото преструктуриране, трудно може да се говори. Никой не трябва да се притеснява, че ще има нулева година, тъй като по-голяма част от учебното време вече е изминало и учениците са натрупали достатъчно знания, имат критичния брой текущи оценки, за да получат годишна. В класовете, в които ще има изпити – 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и, не представлява проблем те да бъдат върху материал, който е изучен преди кризата – края на първия срок. Можем да се лишим и от част от оставащото време от учебната година. Това се отнася до пролетната ваканция, тъй като всички ще сме отпочинали и ще искаме да ходим на училище. Уроците в събота и неделя също са възможни. Дългата лятна ваканция също може да се скъси, за да се навакса учебният материал, но това е краен вариант.