В-к „МОНИТОР“: Директори искат матура по избор и в седми клас

0
851

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това предложение ще изпратят до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България след проведеното този уикенд заседание, обясни пред „Монитор“ председателят Диян Стаматов.

Според него математиката е важен предмет, но в хода на обучението си учениците изучават и други предмети, сред които история, география, биология… Външно оценяване по един от тях също може да послужи за вход за гимназия на мястото на оценката от изпита по математика. „Ако учениците имат възможност за провеждане на изпити по други предмети, те могат да кандидатстват в хуманитарни гимназии или в езикови, за които знанията по математика след това нямат толкова голяма тежест“, обясни Стаматов. В момента кандидат-гимназистите продължават образованието си с оценките си от националното външно оценяване по български език и литература и математика, като всяко училище решава дали едната да има по-голяма тежест при сформирането на бала, или да се умножават с еднакъв коефициент.

Промени ще бъдат предложени и за формата на изпитите. Стаматов обясни, че според тях новите изпити в 10-и клас трябва да бъдат с практическа насоченост и да проверяват умения, вместо учениците да зубрят материала за тях. (б.а. – за учебната 2019/2020 г. за първи път ще има национално външно оценяване и 10-и клас по български език и литература, математика, чужд език). Препитванията на четвъртокласниците пък трябвало да бъдат в дигитална среда и малко по-цветни. Тази година имаше спорове относно използването на цветни шевици на изпита по български език и литература в седми клас, защото не всички училища имали възможност да принтират снимките с цвят. Според Стаматов обаче, ако изпитите се провеждат онлайн, това няма да бъде пречка.

Периодът, в който се провеждат всички изпити – в 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас, също трябва да бъде концентриран в края на учебната година, смятат от съюза на работодателите. Тази година изпитите стартираха на 9 май, с тези на четвъртокласниците, и приключиха на 19 юни с препитването на седмокласниците.

„Тази изпитна гонка трябва да се концентрира в едно и също време към края на годината“, заяви Стаматов. Той уточни, че в този период е невъзможно протичането на нормален учебен процес поради ангажираността на педагозите като квестори или с проверката на изпитните работи. За да се промени това, те трябвало да бъдат събрани в рамките на две седмици преди края на учебната година.

От съюза апелират промените да бъдат заложени още в следващата учебна година, когато се затваря цикълът на новите образователни реформи с учениците в 4-ти и 10-и клас. Стаматов уточни, че от ведомството могат да приемат промените и постепенно.

Източник: www.monitor.bg