Новата наредба на МОН за училищната среда е необходима, но ще се случи постепенно

0
1122

МОН публикува проект за Наредба на физическата среда, информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за училищна подкрепа. Наредбата има за цел да се създаде съвременна физическа среда за възпитание, обучение, социализиране и отглеждане на децата и учениците от училища, детски градини и центровете за подкрепа на личностното развитие чрез определяне на задължителните правила и норми към архитектурната и работна среда в образователните институции.

Това е последната наредба, която трябва да бъде изготвена от целия пакет съгласно новия закон от 2016 г.. Тя се пише трудно, защото обхваща широка гама от изисквания, свързани с условията за живот във всяко едно училище и детска градина. За да се реализира напълно наредбата, трябват милиарди. Не може, не е и необходимо тя да се случи изведнъж. Това заяви Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„В много училища в нашата страна средата изглежда поизостанала. В същото време има и модернизирани училища. Тъкмо в тази златна среда трябва да се намери място за поставяне на рамката как да изглежда едно училище на 21-ви век. На първо четене наредбата наистина изглежда неосъществима, защото съпоставяйки с едно бедно училище, в него битовите проблеми например са на преден план“.

С всичко, което е свързано с обезопасяване, медицинска среда, със стари и задължително необходими за подмяна аксесоари в училищната среда, трябва да се започне задължително, твърди Диян Стаматов. Основният проблем в българските училища доскоро бяха тоалетните. Но в случая говорим и за техника, и за осветление, както и въобще за цялостна реконструкция, поясни още той.

Източник: bloombergtv.bg