Мнението на СРСНПБ за наредбата за физическата среда пред НОВА тв

Кадър Нова тв

Новата наредба на МОН е наистина много чакана. В нея са описани подробно как трябва да изглежда една класна стая, физкултурен салон, специализиран кабинет. Това, което наредбата рамкира е мечта на всеки, който работи в образованието. Това коментира в студиото на „Плюс и минус“ по Нова тв директорът на 31-о столично училище Надежда Николчева.

Според новата наредба например учебните стаи трябва да са Г-образни, с мобилни стени и камини.

Големият проблем, който ние директорите виждаме в наредбата е, че тя е с пожелателен характер, тъй като не е приложима във вида, в който е излязъл проекта за училищни сгради, които са строени до момента. Голяма част от изискванията няма как да се случат в голяма част от сега съществуващите сгради, коментира тя.

Чиновете отдавна са сменени с единични маси. Но не това е проблема. Проблема е в изискванията към сградите, към кабинетите. Например иска се за всеки специалист да има отделен кабинет, което няма как да се случи. Например само в нашето училище трябва да има 12 такива специализирани и самостоятелни кабинети, посочи Николчева.

„Хахаха, изискването за камина се отнася за кабинета по химия и тя е специална камина. Но като знаем в колко училища не може да се обособи изобщо кабинет по химия и колко скъпо струва това – около 15-20 хиляди лева. Наистина основното притеснение на всички директори е финансирането на тази наредба, тъй като в намирането на парите е възложено на директорите на учебните заведения със съдействието на финансиращия орган. Ние държим да се уточни точно какви са ангажиментите на финансиращия орган“,  коментира директор Николчева.

В този вид за съществуващите вече училищни сгради тази наредба няма как да се реализира“, посочи тя. 

Източник: https://uspeh.bg7.eu/265692/