Фестивал на природните науки и математиката в 7. СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград

0
2120

С тримерен урок по физика, химия, биология, атрактивни опити и модно ревю ученици и учители от 7. СУ “Кузман Шапкарев“в Благоевград показаха креативност и иновации в първия по рода си Фестивал на природните науки и математиката.

Първото по рода си събитие предизвика голям интерес сред представители на образователни институции и местната изпълнителна власт и столовата на училището се изпълни с учители, директори и експерти.
По повод празника бе получен поздравителен адрес от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева и от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който пожела на учениците и преподавателите им да покоряват нови върхове.

Атрактивното представяне на природните науки с интегритет на информационните технологии и информатиката привлече вниманието на ученици и гости и ги провокира да мислят и разсъждават, забавлявайки се. Изключително впечатляващ бе тримерният урок на тема „Животът на Земята“, разработен от учителите Валентина Димитрова – по физика, д-р Илияна Янева – по химия, и Румяна Икономова – по биология. По иновативен начин, включително и с триизмерна визуализация на 3-те дисплея със сензорни екрани, използващи образователната платформа „Мозабук“, с които разполага училището, педагозите представиха зараждането на Слънчевата система и възникването на живота на Земята.

Не по-малко атрактивни бяха и химичните опити, демонстрирани от докторант Иво Бардаров и ас. д-р Магдалена Шекерлийска от Катедрата по химия на Природо-математическия факултет на ЮЗУ. Със затаен дъх присъстващите наблюдаваха „реактивната количка”, „бълбукащите вулкани“, горящите кърпички, изчезващи във въздуха, и бурно аплодираха цялото магическо представление.
Бурни аплодисменти заслужи и модното ревю с артистични костюми, изработени от природни материали, както и представената театрална постановка „Из съдебния процес на силата на триене“.

Наред със забавленията учениците на 7-о СУ показаха и изключително задълбочени знания и подготовка по химия, физика и биология. Разделени на три отбора – „Нютон”, „Менделеев” и „Дарвин”, те участваха в състезателна игра-викторина по природни науки и без проблем се справиха със задачите от областта на физичните явления, веществата и свойствата, структурата и жизнените процеси. Въпроси от рода: какво е дифузия, защо растенията гладуват през нощта, кое явление оказва най-голямо влияние върху разрушаването на мраморните статуи, ни най-малко не затрудниха бъдещите инженери, лекари, откриватели и изследователи и те получиха заслужени похвали, грамоти и медали.

Журито с председател старши експерта по природни науки в Регионалното управление на образованието в Благоевград Анета Стоянова бе изключително затруднено да отличи само три от прекрасните проекти на учениците, изложени на 4-ия етаж в училището. Всичките 20 макета на Слънчевата система, творби в областта на екологията, природата, дори и модел на светеща ДНК впечатлиха със своята оригиналност и дълбок замисъл, затова комисията присъди и няколко поощрителни награди.

На финала на празника директорът на 7-о СУ д-р Лилия Стоянова поздрави всички участници и награди най-добре представилите се, като благодари на учителите. Висока оценка за видяното даде и РУО експертът Анета Стоянова, която подчерта, че тримерният урок е бил на много високо научно ниво. „Ако природните науки не се представят по този атрактивен и иновативен начин, са трудни за възприемане .Така че това е пътят, начинът. Мога да каза „браво” на училището”, заяви старши експертът по природни науки и пожела на учениците и учителите от 7-о СУ да продължават да вървят напред и нагоре.

„Респектът на учениците към тези научни области предполага прилагането на иновативни подходи в преподаването им, за да ги направят атрактивни и разбираеми В хода на подготовката на Фестивала се убедихме, че учениците са изключително мотивирани за участие в защитата на проектите, състезанията и атракциите в които се включиха. В продължение на няколко месеца екипната работа на учители и ученици стана ярко доказателство ,че пътят за овладяване на ключовите компетентности в интегритет и проектното учене са възможни и допринасят реално за усвояването на универсалните компетентности и развитие на функционалната грамотност. Смятаме ,че това начало би могло да се превърне в един мощен взрив ,който да се мултиплицира в редица български училища ,за да подпомогнем българското училище областта на иновациите „ сподели екипът природни науки ,математика и информатика и ръководството на 7 СУ „Кузман Шапкарев“.